Intermittent Fasting En Diabetes

Intermittent fasting heeft veel bewezen gezondheidsvoordelen. Om de zoveel tijd komt er weer een nieuw onderzoek uit dat dit onderschrijft. Zo ook het onderzoek naar hoe intermittent fasting helpt tegen diabetes. Dat IF helpt bij het voorkomen van diabetes (type 2) was al bekend en aangetoond. Uit de meeste onderzoeken blijkt echter dat het helpt, omdat IF gepaard gaat met een gezondere levensstijl. Waarbij gewichtsverlies de voornaamste reden is van betere suikerwaarden. Kortom: er was alleen wetenschappelijk aangetoond dat gewichtsverlies door vasten een gunstig effect had op diabetes. Maar er zijn nu nieuwe inzichten, waaruit blijkt dat intermittent fasting op zichzelf ook effect heeft op diabetes.

Diabetes

Bron: NOS

Om te bekijken hoe dit werkt moeten we eerst weten wat diabetes precies is. Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij er teveel glucose in het bloed zit. Glucose is een vorm van suiker, daarom spreken we ook weleens van suikerziekte. De reden voor je verhoogde glucose hangt samen met het feit dat je lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt (of de gevoeligheid hiervoor afneemt).

Simpel gezegd helpt insuline om glucose af te voeren naar je lichaamscellen die dit omzetten in energie. Door het tekort aan insuline kan de glucose niet worden afgevoerd en blijft deze in het bloed aanwezig. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben. Er zijn twee soorten diabetes. Diabetes type 1 is het minst voorkomend. Bij patiënten met dit type diabetes maakt het lichaam zelf geen (of heel weinig) insuline aan. Bij patiënten met diabetes type 2 wordt te weinig insuline aangemaakt, of reageren de cellen hier minder goed op (insulineresistentie). Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes. In totaal telt Nederland naar schatting meer dan een miljoen diabetespatiënten. Het overgrote deel hiervan heeft diabetes type 2.

Onderzoek

Intermittent fasting en diabetes

Zoals aangegeven verbetert IF je cardiometabolische gezondheid. Intermittent fasting is nog relatief nieuw, maar door de populariteit wordt er momenteel veel onderzoek naar gedaan. In één van deze specifieke onderzoeken keek men of intermittent fasting ook een positief effect heeft op diabetes onafhankelijk van gewichtsverlies. Voor dit onderzoek werden mannen met prediabetes vijf weken lang onderworpen aan een intermittent fasting dieet, waarbij ze voldoende voeding kregen om op gewicht te blijven. Er waren twee groepen. De eerste groep mannen kreeg een eetvenster van 6 uur en de controlegroep een eetvenster van 12 uur. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat intermittent fasting de insulinegevoeligheid verbeterde. Tot verbazing van de onderzoekers waren de verbeteringen 7 weken na het onderzoek nog zichtbaar in de insulinelevels van de studiegroep. Naast een verbetering in de insulinegevoeligheid verbeterde ook de bloeddruk en verlaagde de oxidatieve stressniveaus.

Kanttekeningen

Zoals altijd willen we je een eerlijk beeld schetsen, daarom plaatsen we wel wat kanttekeningen bij dit onderzoek. Het is goed te weten dat de onderzoeksgroep alleen mannen met prediabetes bevatte. Het aantal mannen dat uiteindelijk deel heeft genomen aan het onderzoek was beperkt. Voornamelijk omdat iedere maaltijd onder strikt toezicht moest worden genuttigd gedurende de vijf weken van het onderzoek. Ook werd er een specifieke vorm van IF toegepast, namelijk eTRF (early time-restricted feeding). Hierbij namen de deelnemers tussen 07:00 en 13:00 al hun maaltijden. Dit terwijl de meeste IF’ers juist pas op de middag beginnen met eten.

Lees hier het volledige onderzoek!

Het onderzoek is dus zeker veelbelovend voor mensen met (pre)diabetes, maar zoals altijd is verder onderzoek nodig. Heb jij diabetes en overweeg je te gaan starten met intermittent fasting? Raadpleeg dan altijd een deskundige. Wij houden het laatste nieuws en onderzoek voor je in de gaten. Zodra er meer bekend is dan lees je het hier.

Lees ook: Intermittent Fasting en Medicatie
Lees ook: Beginnen Met Intermittent Fasting

Delen mag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *