FAQ

Vind hier de antwoorden op frequently asked questions, oftewel veelgestelde vragen!

Ik ben nieuwsgierig naar intermittent fasting, hoe begin ik?

Je bent in ieder geval al goed begonnen door deze site te bezoeken. Hier vind je alle informatie over intermittent fasting die je nodig hebt om te starten. Het is verstandig om je goed in te lezen. Begin bijvoorbeeld bij ons artikelen de basis van intermittent fasting en tips voor beginners.

Hoe lang moet ik aaneengesloten vasten voor resultaten?

12 uur. Uit onderzoek is gebleken dat dit het minimum aantal uren is voor daadwerkelijke effecten. Vanaf 12 uur is de insuline van de laatst genomen maaltijd verdwenen en begint de aanmaak van het groeihormoon dat vetverbranding stimuleert. Echter, langer vasten dan 12 uur is effectiever. Er zijn daarom ook mensen die uitgaan van minstens 16 uur aaneengesloten vasten.

Wat is het beste schema voor intermittent fasting?

Hier valt geen eenduidig antwoord op te geven, dit is geheel persoonlijk. Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Kijk eens bij schema’s wat jou het meeste aanspreekt. Ga als beginner zeker niet meteen 36 of 48 uur vasten, dit moet je langzaam opbouwen. Een 12:12 of een 16:8 schema wordt meestal gebruikt als instaproutine.

Is intermittent fasting gezond?

Het korte antwoord hierop: ja. Er zijn volop bewezen gezondheidsvoordelen van intermittent fasting, mits goed toegepast. In ons artikel is intermittent fasting gezond zetten we al deze voordelen op een rijtje. Een kanttekening die we willen maken is dat elke persoon verschillend is en dat gedisciplineerd vasten niet voor iedereen is weggelegd. Ook als je in de groei bent, zwanger bent of aan een eetstoornis heb geleden is IF af te raden.

Kan ik alles eten tijdens de eetperiode?

Nee. Het is niet de bedoeling dat je jezelf tijdens de eetperiode helemaal volpropt, of kiest voor zeer ongezonde producten. Intermittent fasting werkt alleen in combinatie met gezonde keuzes. Probeer geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden en beperk je calorie inname (indien je af wilt vallen). Op deze site staan allerhande recepten en tips voor gezonde alternatieven!

Kan ik sporten tijdens intermittent fasting?

Absoluut! Er zijn zelfs mensen die betere resultaten ondervinden door te sporten tijdens de vastperiode. Dit is natuurlijk persoonlijk en je moet altijd luisteren naar je eigen lichaam. Als je duizelig wordt tijdens het sporten, stop dan en drink wat water. Maar in het algemeen gaat sporten en intermittent fasting prima samen. Er zijn ook genoeg bodybuilders die er gebruik van maken.

Mag ik drinken tijdens het vasten?

Sterker nog, je moet drinken! En dan bedoelen we met name water. Zorg dat je jezelf de hele dag door, maar zeker tijdens de vastperiode, voldoende hydrateert. Water drinken stilt tevens de eventuele honger. De dranken die je probleemloos tijdens het vasten kunt nuttigen zijn:

  • Water
  • Zwarte koffie
  • Zwarte thee
  • Kruidenthee en groene thee
  • Bruisend water

Meer informatie kun je vinden in het artikel over drinken tijdens het vasten.

Kan ik intermittent fasting combineren met mijn medicatie?

Hier valt niet meteen een eenduidig antwoord op te geven, omdat we jouw medische achtergrond niet kennen. Overleg bij twijfel altijd met een deskundige. Gaat het om lichte zelfmedicatie, zoals paracetamol? Probeer deze dan in te nemen tijdens je eetvenster. Lukt dit niet, is er geen man overboord. Maar maak er geen gewoonte van om dagelijks een paracetamol te nemen tijdens het vasten. Neem vitamines & supplementen zoveel mogelijk in aan het einde van je vastenperiode, voor of tijdens de eerste maaltijd. Bij (voorgeschreven) zware medicatie en chronisch medicijngebruik raden wij aan met je huisarts of specialist te overleggen. Kijk dan of het medicijngebruik kan worden afgesteld op jouw gekozen schema. Meer informatie vind je hier: intermittent fasting en medicatie.

Delen mag!