Tips Voor Beginners

Ok, je hebt besloten te beginnen met intermittent fasting. Goed bezig! Wij willen je graag op weg helpen en zetten daarom alle tips voor beginners op een rijtje. Zodat jij probleemloos van start kunt gaan met deze gezonde levensstijl. Hierbij wensen we je alvast veel succes!

Realistische doelen
Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf gezonde doelen stelt. Waarom begin je aan intermittent fasting? Wil je afvallen? Je metabolisme op orde krijgen? Dat laatste beetje buikvet verliezen? Meer energie krijgen? Op een andere manier met eten omgaan? Er zijn ontzettend veel redenen om met IF te beginnen. Hierover schreven we eerder al. Geef jezelf een realistisch doel. IF is een handvat, geen wondermiddel. Laat het nooit een obsessie worden.

Dat gezegd hebbende gaan we naar de wat meer praktische tips. Beginnen met vasten kan zwaar zijn, omdat je lichaam dit niet is gewend. De eerste periode is daarom ook een aftastperiode, om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het vasten. Ga dus niet meteen over al je grenzen heen, maar bouw dit rustig op. Het is aan te raden te beginnen met een wat makkelijker te implementeren schema, zoals het 12:12 schema. Als dit je makkelijk afgaat kun je overstappen op een wat strenger schema.

Cravings
In het begin krijg je te maken met cravings. Hunkeringen zeggen we in het Nederlands, maar eigenlijk omschrijft de Engelse term het beter. Momenten dat je lichaam schreeuwt om eten. Dit komt omdat je lichaam gewend is aan insulinelevels die constant door het dak gaan. Naarmate je insulineniveaus beginnen te normaliseren, zullen de cravings verdwijnen. Dit kan enkele weken duren. Geef de moed dus niet te snel op! Het hoort erbij.

Drink tijdens het vasten genoeg water. Zodra je honger krijgt, zou je eerste reactie moeten zijn om een glas water te drinken. Water stilt honger namelijk. Hoe kouder hoe beter. Je kunt ook, indien je daarvan houdt, een ijsblokje of ijsschilfers in je mond nemen. Dit stilt niet alleen de honger, maar geeft je ook nog iets om op te bijten. Een afleidingsmanoeuvre! Maar ondertussen eet je nog steeds niets, dus gaat het vasten gewoon door. Een andere tip is koffie of thee drinken (uiteraard zonder suiker). Cafeïne werkt ook eetlustremmend. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je sloten koffie gaat drinken, maar een kopje zwart goud kan geen kwaad.

Nieuwe definitie honger
Leer jezelf op een andere manier met honger om te gaan. Onze maatschappij heeft besloten dat honger één van de ultieme ongemakken is, alsof het een ziekte betreft die onmiddellijk moet worden bestreden. Dit is natuurlijk helemaal niet zo. Zodra je met IF begint zul je erachter komen dat wij op een obsessieve manier met eten omgaan en dat ons brein daardoor op een verkeerd spoor is gezet. Hierdoor proppen we veel meer naar binnen dan daadwerkelijk de bedoeling is. Honger is niet levensbedreigend, het is hoogstens een beetje oncomfortabel.

Luister naar je lichaam. Wanneer je eet, eet niet meer dan wat goed voelt. En als je tijdens het vasten echt onstilbare honger krijgt, eet dan gewoon. Het is niet de bedoeling je te laten lijden. IF gaat over de gezondheid van lichaam en geest. Het is bedoeld als een stimulerende en vitaliserende verandering in je leven, niet als een straf.

Gezonde producten
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf tijdens de eetperiode helemaal volpropt, of kiest voor zeer ongezonde producten. Intermittent fasting werkt alleen in combinatie met gezonde keuzes. Probeer geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden, aangezien deze zorgen voor enorme insulinepieken. Geraffineerde (oftewel bewerkte) koolhydraten zitten in wit brood, witte bloem, pasta, koekjes en producten met veel suiker. Kies voor gezonde alternatieven zoals volkorenbrood en -pasta, zoete aardappel en havermout. Kies voor voedzaam en uitgebalanceerd. Over gezonde alternatieven vind je op deze site nog veel meer informatie. Intermittent fasting is ook te combineren met verschillende diëten. Begin hier echter nooit zomaar aan, zonder deskundig advies.

Tot slot is een goed slaappatroon ook erg belangrijk. Slaap kan een groot effect hebben op honger. Slaaptekort is klinisch gekoppeld aan overmatig eten en zal het vasten waarschijnlijk moeilijker maken. Als je problemen hebt met je IF-routine, onderzoek dan je slaapkwaliteit. Dit houdt wellicht verband met elkaar.

We hopen je met deze tips voor beginners op weg te hebben geholpen. Ben je op zoek naar een voor jouw geschikt IF schema? Ga dan naar schema’s. Nog andere vragen? Laat het ons vooral weten!

Wil jij ook beginnen met intermittent fasting? Klik hier voor onze gratis download: ‘Starten Met Intermittent Fasting.’

Delen mag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *