De Basis Van Intermittent Fasting

Ben jij nieuwsgierig naar intermittent fasting? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op IFN (Intermittent Fasting Nederland) vind je alles wat je nodig hebt: de basis van intermittent fasting, info, tips, trucs, schema’s, ervaringen, gezonde recepten en dit alles lekker in het Nederlands! Dus wees welkom, kijk lekker rond en laat vooral een reactie achter.

Wat is Intermittent Fasting?
Om te beginnen willen we benadrukken dat intermittent fasting geen dieet is. Het gaat om het creëren van een routine waarbij jij zelf je eetmomenten bepaalt. Bij IF gaat het niet zozeer om wát je eet, maar om wannéér je eet. Je volgt een schema met daarin korte, of langere periodes waarin je vast. Periodiek vasten dus. Zo’n schema is voor iedereen persoonlijk. De enige overeenkomst is dat je minstens 12 uur aaneengesloten vast. Uit onderzoek is gebleken dat dit het minimum aantal uren is voor daadwerkelijke effecten.

Een voorbeeld: sommigen kiezen ervoor om alleen te eten tussen 12 uur ‘s middags en 20 uur ‘s avonds, het zogenoemde 16:8 schema. Je eet dan dus enkel binnen die 8 uur. De overige 16 uur is je vastperiode. Er zijn zowel dagschema’s als weekschema’s. Wil je hier meer over weten? Kijk dan even onder het kopje “schema’s”.

Waarom Intermittent Fasting?
Intermittent Fasting stamt in principe uit de oertijd, toen voedsel nog schaars was en mensen wekelijks slechts luttele eetmomenten hadden. Bijvoorbeeld na de jacht. Dit is een groot contrast met de luxe waarin we nu leven en waardoor we eigenlijk de hele dag door aan het eten zijn. Als je dit weet te beperken, leert je lichaam om vet weer als energiebron te gebruiken, zoals in de oertijd. Na de vastperiode van minstens 12 uur zijn namelijk alle suikers van je laatste maaltijd uit je lichaam verdwenen. De insulineproductie vermindert en er is een verhoogde aanmaak van het groeihormoon dat vetverbranding stimuleert.

IF is dus een handvat voor een gezondere levensstijl. Het kan absoluut werken als afvalmethode, maar er zijn ook genoeg andere doelen die je ermee kunt nastreven. Het op peil houden van je hormonen, een gezond IBM, buikvet verbranden en je metabolisme op orde krijgen zijn enkele voorbeelden. Een duidelijk, gezond en haalbaar doel voor ogen hebben is cruciaal. Ga er op een veilige en normale manier mee om en laat intermittent fasting geen obsessie worden. Het is niet geschikt voor zwangere vrouwen of kinderen. Blijf er ook vooral van weg als je aan een eetstoornis lijdt of hebt geleden.

Dit is de basis van intermittent fasting. We gaan op deze site uiteraard nog veel dieper in op dit onderwerp.

Lees ook: Het 12:12 Schema

Delen mag!

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *