Een veelgehoorde vraag is: hoe zit het met intermittent fasting en medicatie? Dit is uiteraard vrij algemeen en daarom valt hier niet meteen een eenduidig antwoord op te geven. Toch gaan we in dit artikel proberen om even op een rijtje te zetten of en hoe medicijnen en intermittent fasting samengaan. Allereerst een disclaimer: consulteer bij twijfel altijd je huisarts!
Ok, intermittent fasting en medicatie. Hebben we het in dit geval over een paracetamolletje tegen de hoofdpijn of over chronisch medicijngebruik en zware pillen? Dit valt niet over één kam te scheren uiteraard. Aangezien we je medische achtergrond niet kennen, is het altijd verstandig te overleggen met iemand die daar wél kennis van heeft.
Paracetamol & lichte zelfmedicatie
Stel dat we even uitgaan van lichte zelfmedicatie, zoals een paracetamol of ibu-profen. Het slechte nieuws is dat het innemen van medicatie je lichaam inderdaad uit de vastenstand haalt en even in de ‘actieve modus’ zet en daarmee dus van (lichte) invloed is op je vast. De vraag hoe erg dit is hangt af van jouw reden om te vasten. Als je dit doet om gewicht te verliezen dan kun je rustig een paracetamol nemen, zolang het bij een keertje blijft (en niet bijvoorbeeld iedere dag). Vast jij vooral voor autofagie? Dan heeft het innemen van een paracetamol meer invloed en breekt het echt de vast. Probeer deze dan in te nemen tijdens je eetvenster. Tip: een hoofdpijntje verdwijnt ook vaak al na het drinken van een glas (ijskoud) water.
Af en toe een paratamol? Geen probleem dus. Maar wees je ervan bewust dat je hiermee je lichaam – hoewel minimaal – uit de vastenstand haalt en aan het werk zet. Het niveau van de metabolistische activiteit is in dit geval natuurlijk erg laag, maar het gebeurt wel degelijk. En de positieve resultaten die jij wil bereiken door het toepassen van intermittent fasting zullen langer op zich laten wachten als je je vast telkens doorbreekt.
Als je regelmatig paracetamol inneemt, kijk dan of je eventueel je schema hierop kunt aanpassen. Heb je vaak ’s avonds voor het slapen last van (hoofd)pijn? Laat je schema dan bijvoorbeeld tot die tijd doorlopen. Heb je juist ‘s ochtends last van (hoofd)pijn? Laat je schema dan beginnen net nadat je bent opgestaan. Ga hier vooral flexibel mee om en kijk wat voor jou het beste werkt!
Vitamines & supplementen
Viteminepillen en supplementen zijn een andere vorm van zelf-medicatie als extra toevoeging aan je dagelijkse voedselinname. Er zijn verschillende supplementen, zoals bijvoorbeeld wateroplosbare vitaminepillen, L-tyrosine en zink, die je het best op een lege maag inneemt. Idealiter neem je deze dus meteen in na je vastenperiode, nog voor je wat gegeten hebt.
In vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, neem je het beste in tijdens het eten. Dit geldt ook voor andere supplementen, zoals onder andere magnesium en chroom. Neem deze pillen altijd in tijdens je eetvenster, om problemen zoals misselijkheid of een opspelende maag te voorkomen. Zorg er ook voor dat je eerst wat eet voordat je deze vitaminepillen inneemt.
Zoals vermeld in ons artikel over wat je allemaal kunt drinken tijdens het vasten is zwarte koffie (of thee) een ideale opkikker. Betekent dit dat je caffeïnepillen ook zomaar kunt innemen tijdens intermittent fasting? Nee, dit raden wij af. Ook al bevatten deze pillen geen calorieën. Je zit al snel aan de maximale hoeveelheid caffeïne per dag, zeker als je deze pillen combineert met koffie. Ter illustratie: vaak gaat het hierbij om 200mg pillen, terwijl een kopje zwarte koffie nog geen 40 mg caffeïne bevat. Bedenk je ook dat caffeïne ervoor zorgt dat vocht het lichaam sneller verlaat. Vermijd ook andere oppeppende middeltjes tijdens het vasten. Ook hier is water vaak het meest effectief!
Zware medicatie & chronisch medicijngebruik
In het geval van chronisch medicijngebruik of zware medicatie is het altijd aan te raden contact te hebben met je huisarts of een deskundige. Vraag hem of haar om advies en vertel daarbij dat je van plan bent periodiek te vasten. Samen kun je dan kijken of dit voor jou gunstig is of juist niet. In sommige gevallen is het namelijk medisch noodzakelijk om telkens kleine beetjes te eten (bijvoorbeeld bij zware medicijnen die met vet ingenomen dienen te worden). Stop nooit zomaar op eigen houtje met je voorgeschreven medicatie!
Ook diabetespatiënten ontdekken steeds vaker de voordelen van intermittent fasting. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat IF een effectieve manier is om je insulinegevoeligheid te verbeteren. Het zou diabetes type 2 kunnen voorkomen en zelfs terugdraaien. Bij diabetes type 1 is je eerste prioriteit natuurlijk op een gezond bloedsuikerniveau te komen. Met het injecteren van insuline doorbreek je het vasten niet, normaal gezien is het verstandig dit te doen op het moment dat je weer gaat eten. Hier vind je meer informatie. Ook in dit geval geldt: consulteer bij twijfel iemand die jouw medische achtergrond kent.
Intermittent fasting heeft een gunstig effect op het (preventief) bestrijden van verschillende ziektes, zoals kanker, de Ziekte van Alzheimer, PDS, astma en bepaalde auto-immuunziektes. Medicatie hierbij is echter geheel persoonlijk en hierover kunnen wij dus ook geen uitspraken doen. Kijk samen met een specialist naar hoe dit voor jou het best te combineren is.
Conclusie
Dus intermittent fasting en medicatie in het kort. Gaat het vooral om lichte zelfmedicatie, zoals paracetamol? Probeer deze dan in te nemen tijdens je eetvenster. Lukt dit niet, is er geen man overboord. Maar maak er geen gewoonte van om dagelijks een paracetamol te nemen tijdens het vasten. Dit is sowieso niet goed voor je gezondheid. Neem vitamines & supplementen zoveel mogelijk in aan het einde van je vastenperiode, voor of tijdens de eerste maaltijd. Bij (voorgeschreven) zware medicatie en chronisch medicijngebruik raden wij aan met je dokter of specialist te overleggen. Kijk dan of het medicijngebruik kan worden afgesteld op jouw gekozen schema.
Lees ook: intermittent fasting en alcohol
Graag info of het nemen van “de pil” ook je vasten breekt.
Ik ben 14 dagen bezig met IF (18:6), let op m’n calorie inname, maar valt niet af.
Aangezien ik mijn pil neem als ik opsta, wilde ik graag weten of dit misschien de oorzaak zou zijn…
Alvast bedankt voor de info!