Eén van de meest gestelde vragen luidt: is intermittent fasting gezond? Daar gaan we in dit artikel dieper op in. Vasten is in onze maatschappij iets dat we niet goed kennen. Onze honger moet constant gestild worden. Eten is altijd en overal verkrijgbaar en ongemerkt voeden we onszelf dan ook de hele dag door. Maar toch zijn korte, of langere vastperiodes inmiddels bewezen gekoppeld aan een hele lijst met gezondheidsvoordelen.
Onderzoeken
Wij baseren ons bij IFN op wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken. (Meer bronnen.) We gaan ook uit van een gezonde benadering. De juiste voeding en vitamines binnenkrijgen is cruciaal. Intermittent fasting is geen dieet, maar een levensstijl. Dit brengt een andere mindset met zich mee. In principe is het een routine die je in de rest van je leven kunt implementeren. Met periodiek vasten kun je alleen afvallen als je in totaal minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
Dit zijn bewezen gezondheidsvoordelen van intermittent fasting:
- Verlaging hartslag in rust
- Verlaging bloeddruk
- Vermindering buikvet
- Vermindering onderhuids vet
- Verbeterde insulinegevoeligheid
- Vermindering kans op diabetes type 2
- Bevordering van de aanmaak van groeihormoon
- Verlaging risico kans op kanker en Alzheimer
- Verlaging kans op hart- en vaatziekten
- Stabilisering van ghrelineniveaus (hongerhormoon)
- Vermindering plasmagluclosewaarden
- Lichte toename van het totale lichaamsmetabolisme
- Verbetering darmmotiliteit
- Vermindering spierontsteking
- Vermindering ontsteking van adipocyten (vetcellen)
- Verbetering cognitie
Vetverbranding
Uit de hierboven genoemde onderzoeken is aangetoond dat vasten, zelfs wanneer je dit maar eens in de zoveel tijd toepast, bijdraagt aan de vermindering van zowel visceraal als onderhuids vet. Een belangrijk onderdeel hiervan is de extra aanmaak van het groeihormoon. Het menselijk lichaam produceert dit van nature, maar het blijft slechts enkele minuten actief in de bloedsomloop. Het stimuleert de vetverbranding. Ook wordt het effectief gebruikt om obesitas te behandelen en spiermassa op te bouwen.
Insulinegevoeligheid
Het normaliseren van je insulinelevels is een ander belangrijk voordeel. Als je te veel suikers en koolhydraten binnenkrijgt, word je mogelijk insuline-resistent. Dit lijdt tot allerhande chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2. Vasten is een effectieve manier om je insulinegevoeligheid te verbeteren.
Hongerhormoon
Ghrelineniveaus doen wellicht niet onmiddellijk een belletje rinkelen, maar ghreline wordt ook wel hongerhormoon genoemd. Dit zorgt voor het hongergevoel. Bij veel diëten wordt dit constant opgewekt, waardoor het lastig vol te houden is. Bij intermittent fasting daarentegen is het enkel in het begin even wennen. Na de eerste paar dagen stabiliseren de ghrelineniveaus in je lichaam.
Autofagie
Door te vasten brengen we ook het herstel van beschadigde cellen op gang. Dit proces wordt ook wel autofagie genoemd. Het bevorderen hiervan biedt een verbeterde bescherming tegen onder meer kanker en de ziekte van Alzheimer. Onderzoeken bij dieren tonen zelfs aan dat intermittent fasting kanker kan voorkomen. Bij mensen is hier nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.
Naast de bewezen voordelen zijn er ook nog enkele anekdotische voordelen. Deze zijn nog niet door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd, maar komen wel duidelijk naar voren in de vele ervaringen van mensen.
Daarom willen we ze je niet onthouden:
- Minder aandrang om te bingen / binge eten
- Meer aandrang gezond te willen eten
- Meer energie
- Betere focus
- Bewustwording van hoe onze maatschappij met eten omgaat
- Meer rust in je lichaam
- Mentaal sterker
Op de vraag is intermittent fasting gezond? kunnen we dan ook volmondig “ja” antwoorden. Periodiek vasten levert zeer veel gezondheidsvoordelen op. Een kanttekening die we willen maken is dat elke persoon verschillend is en dat gedisciplineerd vasten niet voor iedereen is weggelegd. Ook als je in de groei of zwanger bent is IF niet aan te raden. Indien je een eetstoornis hebt of hebt gehad kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid om ermee te beginnen. Dus uitzonderingen zijn er zeker, maar in algemene zin is intermittent fasting een bewezen gezonde levensstijl.
Ben je nog onbekend met intermittent fasting? Lees dan de basis van inmittent fasting en onze tips voor beginners!
Eén reactie