Zomerse Verleidingen Weerstaan

Een drankje in de avond, ijsjes, BBQ’s: de zomer zit vol verleidingen. En dit kan weleens onhandig zijn als je bezig bent met intermittent fasting. Wat is nou de beste manier om daar mee om te gaan? Gewoon maar eraan toegeven of juist telkens weigeren? Zoals vaker is de gulden middenweg eigenlijk het best. We geven in dit artikel een paar handige tips om te dealen met de vele zomerse verleidingen.

Ok toegegeven, dit is natuurlijk geen zomer zoals alle anderen. We hebben nog steeds te maken met de corona-crisis en alle daarmee gepaard gaande aanpassingen en beperkingen. Maar inmiddels zitten we niet meer in quarantaine en zijn we toch volop zomer aan het vieren in eigen land. Op 1,5 meter afstand van elkaar welteverstaan, maar dat maakt de verleidingen er niet minder op.

Genieten met mate

Zo lang het in je schema past is er niet zo’n probleem natuurlijk. Lekker meedoen en genieten is dan ook het devies, maar zoals altijd met mate. Want zoals je inmiddels wel weet: intermittent fasting heeft alleen zin als je jezelf niet overeet tijdens je schema. En alleen maar ongezond voedsel nuttigen werkt eigenlijk altijd averechts. Maar af en toe een magnum of een hamburger is echt geen probleem. Vooral lekker doen!

Ook een cocktail op het terras valt prima te combineren met periodiek vasten. We krijgen nog steeds vaak de vraag of alcohol kwaad kan. In het artikel intermittent fasting en alcohol gaan we hierop wat dieper in. Maar in het kort gezegd: zo lang het binnen je schema valt en je met mate drinkt, kan het absoluut geen kwaad.

Schema aanpassen

De strubbelingen zitten ‘m er vooral in wanneer de verleidingen buiten je schema vallen of herhaaldelijk (dagelijks/wekelijks) plaatsvinden. Dan zul je een middenweg moeten vinden. We krijgen veel terugkoppelingen van mensen die een 16:8 schema toepassen en vooral moeite hebben in de avond. Hun eetschema loopt dan van 12u tot 20u, maar ‘s avonds vinden er nog allerlei kleinschalige bijeenkomsten plaats waar volop wordt gegeten en gedronken. Van terrasjes pakken tot BBQ’s tot pubquizen.

Hoe ga je daar nou het beste mee om? Wij adviseren om dit vooral een beetje te plannen. Als je weet dat er een gezellige avond aankomt, begin dan pas later op die dag met eten. Dan kun je ‘s avonds gewoon lekker meedoen en heb je toch je schema niet overhoop gehaald. Als je geen zin hebt om té laat op de dag te beginnen met eten, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te smokkelen. Als je dit niet consequent doet, kan dat best een keertje. Het gevaar ligt alleen op de loer dat je dit snel vaker gaat doen. Dus als je van jezelf weet dat je niet zo gedisciplineerd bent of snel in een patroon valt, is dit af te raden.

Verleidingen weerstaan

Als je je wél gewoon aan je normale schema wilt houden, zijn er ook nog trucjes om de verleidingen daadwerkelijk te weerstaan. Probeer jezelf bijvoorbeeld af te leiden door aan een andere leuke ervaring te denken. Bijvoorbeeld aan hoe fijn het eigenlijk is dat je gezond bezig bent. En niet alleen dat je gezond bezig bent, maar ook dat je daar gedisciplineerd genoeg voor bent. En je bent tóch op een feestje. Deze gedachten kunnen je enorm veel kracht en controle geven. Jij bepaalt wanneer je eet, niet de omstandigheden of sociale druk.

Een groot obstakel is dat veel mensen ongezonde gewoonten associëren met gezelligheid, genieten en zichzelf verwennen. Terwijl je net zo goed gezondere keuzes als beloning kunt zien. Dat vergt een hoop gewenning én discipline, dat klopt. Maar als je jezelf eenmaal gezondere keuzes hebt aangewend, hoef je je niet meer schuldig te voelen als je verleidingen afslaat. En bedenk je: flexibel omgaan met je schema is niet zo erg, zo lang je je eigen regels niet overtreedt. Want een schuldgevoel maakt de dingen alleen maar lastiger.

Hier hebben we nog wat simpele tips om wél te genieten, maar dan op een gezondere manier:

  • Kies voor water met verse citroen, gember of munt als dorstlesser in plaats van frisdrank of alcohol
  • Neem eens water- of yoghurtijs in plaats van roomijs en houd het bij 1 ijsje per dag maximaal
  • Ga tijdens een BBQ voor mager vlees (kip), vis of vegetarische spiesjes
  • Drink voldoende water gedurende de dag, ook buiten je schema
  • Kies eens een salade om voldoende groenten binnen te krijgen als je uit eten gaat
  • Neem waar mogelijk zelf eten mee bij dagtripjes, zodat je onderweg geen junkfood hoeft te kopen
  • Zorg voor een vullende eerste maaltijd van de dag

We hopen je hiermee wat handvaten te hebben gegeven om de zomerse verleidingen te weerstaan! Bedenk jezelf ook: elk persoon is verschillend, dus wat voor iemand anders werkt, hoeft voor jou niet altijd te werken. Sommigen houden van regelmaat, anderen van flexibel zijn. Heb je nog andere tips? Laat het ons vooral weten in de reacties!

Zelf beginnen met intermittent fasting? Download hier onze gratis instructie ‘Starten Met Intermittent Fasting’.

Is intermittent fasting nog helemaal nieuw voor je? Klik dan hier voor mee informatie.

Delen mag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *