Hoewel we dit jaar geen echte winter hebben, is het wel behoorlijk grijs en nat buiten. Ideaal weer om een heerlijke pompoensoep op tafel te zetten. Niks fijner dan een stukje stokbrood dippen in een smeuïge, dampende soep, terwijl de regen tegen de ramen tikt.
Deze winterse pompoensoep maak je in een handomdraai. Spoel de groenten af onder koud water. Schil en halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd deze vervolgens in grove stukken. Snijd daarna de wortel in kleine stukjes. Pel en snipper de knoflook en de rode ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd ook deze in stukken. Pers vervolgens het sap uit de sinaasappel en zet dit even opzij. Snijd tenslotte de gember in kleine stukjes.
Verhit een klein beetje (olijf)olie in een soeppan en fruit de ui, de knoflook en de gember aan in ongeveer 3 minuten op laag vuur. Voeg daarna de stukken pompoen en wortel toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee op hoog vuur.
Voeg het groentebouillonblokje, het water, de appelstukjes en het sinaasappelsap toe en breng aan de kook. Plaats het deksel op de pan en laat de soep 20 minuten doorkoken op laag vuur. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer en breng op smaak met peper. Schep de soep uit en voeg naar wens nog een eetlepel room toe. Garneer eventueel met wat gedroogde basilicum of geroosterde pompoenpitjes. Geniet ervan!