Tot dusver hebben we alleen dagschema’s behandeld. Maar er zijn ook verschillende weekschema’s toe te passen bij intermittent fasting. Bijvoorbeeld het 5:2 weekschema, ook wel het eat-stop-eat schema genoemd. Of lekker op z’n Nederlands: eet-stop-eet. Dit schema wordt vooral toegepast voor het verliezen van overtollig vet.
Het 5:2 weekschema
Waar de getallen in dagschema’s bij elkaar opgeteld steeds 24 zijn, gaan weekschema’s uit van 7. Dit komt uiteraard omdat er 24 uren in een dag zitten en 7 dagen in een week. Zo kun je dag- en weekschema’s dus makkelijk uit elkaar houden. Bij het 5:2 weekschema vast je 2 dagen per week en eet je 5 dagen normaal. De vastendagen zijn verspreid over de week en dus nooit achter elkaar.
Het vasten is bij dit weekschema iets anders dan bij de dagschema’s. Want hoewel sommigen ervoor kiezen om inderdaad twee dagen helemaal niets te nuttigen, eten de meesten aanzienlijk minder op deze dagen. Op deze dagen eten zij dus bijvoorbeeld slechts 500 calorieën in plaats van 2000 (uitgaande van een vrouw). Dit zijn één of twee kleine maaltijden. De week zou er dan dus als volgt uit kunnen zien:
Dag van de week | Kcal |
Maandag | 500 kcal |
Dinsdag | 2000 kcal |
Woensdag | 2000 kcal |
Donderdag | 500 kcal |
Vrijdag | 2000 kcal |
Zaterdag | 2000 kcal |
Zondag | 2000 kcal |
Let op: iedereen heeft een persoonlijke benadering. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Sommigen vinden 24 uur vasten geen probleem, anderen hebben toch behoefte iets – ook al is het niet veel – te nuttigen op een dag. Zorg er bij dit schema voor dat je nooit de 24 uur vasten overschrijdt. En zorg zeker ook voor voldoende hydratatie. Eerder maakten we al een artikel over het belang van genoeg drinken tijden het vasten.
Het kiezen van de vastendagen is geheel aan jou. Ga voor twee dagen verspreid over de week, dus bijvoorbeeld maandag en donderdag of juist dinsdag en vrijdag. De meesten kiezen voor weekdagen, omdat het schema moeilijker toe te passen is in het weekend, wanneer er vaak etentjes of verjaardagen gepland zijn. Maar doe jij juist weinig in het weekend? Maak dan van de zaterdag of zondag een vastendag.
Voordelen
Het grootste voordeel van een weekschema is dat je niet élke dag hoeft te vasten. Bij bijvoorbeeld het 16:8 schema ben je natuurlijk elke dag bewust bezig met intermittent fasting, aangezien je slechts 8 uur per dag mag eten. Bij het 5:2 weekschema kun je dit 5 dagen eigenlijk volledig loslaten. Je bent slechts 2 x 24 uur bezig met het vasten. Dit is een persoonlijke voorkeur.
Een ander voordeel van zo’n weekschema is dat het vaak makkelijker te implementeren is. Je hoeft bijvoorbeeld in het weekend helemaal niet te vasten – als je kiest voor weekdagen als vastendagen – en hoeft daardoor geen sociale activiteiten als een brunch of barbecue over te slaan. Daarbij komt dat je twee drukke werkdagen helemaal niet met eten bezig hoeft te zijn, wat sommige mensen ook erg fijn vinden. Eten schiet er op zo’n dag toch al vaak bij in, en dan hoef je je dus niet schuldig te voelen.
Als tool om af te vallen is dit weekschema nog wat effectiever dan enkele dagschema’s, simpelweg omdat je per week minder voedsel binnenkrijgt. Het wordt dus vooral ingezet voor het verlies van overtollig vet, en in mindere mate voor de andere gezondheidsvoordelen. Hiervoor wordt toch vaker naar een dagschema gegrepen.
Nadelen
Nadelen zijn er ook, want dit 5:2 schema is niet mals. Mensen die te enthousiast beginnen aan intermittent fasting en meteen kiezen voor dit weekschema komen vaak van een koude kermis thuis. Twee keer per week 24 uur vasten – of aanzienlijk minder eten – is namelijk niet makkelijk. Het is dus ook geen beginners- op instapschema, maar heeft zeker enige opbouw nodig. Hierdoor haken mensen vaak alweer af voor ze goed en wel begonnen zijn.
Het duurt wat langer voor je lichaam eraan gewend is, dus vraagt dit schema om meer discipline en doorzettingsvermogen. Het hongergevoel op de vastendagen zal dus zeker enige weken aanhouden. Ook is een weekschema niet aan te raden als je geen gewicht wilt verliezen of veel wilt blijven sporten. We zouden dan aanraden om te kiezen voor leangains oftewel het 16:8 dagschema.
Kijk dus wat het beste werkt voor jou. Wil je veel afvallen in een relatief korte tijd of wil je volledige controle krijgen over je hongergevoel? Dan is dit weekschema waarschijnlijk ideaal voor jou. Wil je juist op gewicht blijven of pas je periodiek vasten toe voor andere gezondheidsvoordelen? Kijk dan in eerste instantie eens naar de dagschema’s. Je kunt altijd nog overstappen naar een weekschema.
Tot zover een korte introductie van het 5:2 weekschema. We zullen binnenkort ook nog wat dieper ingaan op andere weekschema’s. Als je nog volledig onbekend bent met intermittent fasting is het aan te raden om stapsgewijs te beginnen. Download gratis ons opstartschema inclusief tips!