Het 12:12 Schema

Zoals we al toelichtten in de basis van het intermittent fasting is 12 uur de minimale vastperiode voor daadwerkelijke resultaten. Vanaf 12 uur is de insuline van de laatst genomen maaltijd verdwenen en begint de aanmaak van het groeihormoon dat vetverbranding stimuleert. Eenvoudiger gezegd: vanaf 12 uur vasten begint je lichaam voor je te werken en starten de gunstige effecten. Je zult er al snel achterkomen dat lánger vasten dan 12 uur dus eigenlijk effectiever is. Daarom kiezen veel mensen niet voor het 12:12 schema, maar voor bijvoorbeeld het 16:8 schema. Je lichaam krijgt daarin 4 uur de tijd voor je te werken. Maar daar gaan we in een ander artikel dieper op in.

Het 12:12 schema is dus in feite het instapmodel van intermittent fasting. Handig voor beginners. Een periode van 12 uur waarin je eet volgt op een vastperiode van eveneens 12 uur. Minder kan natuurlijk als dat voor jou prettig voelt – er zijn zelfs mensen die een vastperiode van 10 uur hanteren – maar dan ben je in principe niet bezig met periodiek vasten en zul je waarschijnlijk ook niet de gewenste resultaten verkrijgen. Al sluiten we niets uit, want elke persoon is natuurlijk verschillend. Maar in principe raden wij aan om te beginnen met het 12:12 schema en van daaruit naar een wat strenger schema toe te werken.

Voordelen
12 uur eten, 12 uur vasten. Het grootste voordeel van het 12:12 schema is dat het eenvoudig in je leven te implementeren is. Ook is het lekker overzichtelijk: je weet waar je aan toe bent. In dit schema begin je bijvoorbeeld te eten om 8 uur ‘s ochtends en stop je om 8 uur ‘s avonds. Hieronder vallen dus alle traditionele eetmomenten (ontbijt, lunch, diner) en je hoeft dus geen maaltijd over te slaan. Ben je gevoelig voor veranderingen, maar wil je wel graag beginnen met intermittent fasting? Dan is dit waarschijnlijk het (instap)schema voor jou! Zo kun je zien hoe jouw lichaam reageert op een korte vastperiode.

Nadelen
Zoals gezegd is 12 uur de minimale hoeveelheid voor gewenste effecten. Eigenlijk start het proces in je lichaam dan pas. Als je het 12:12 schema consequent aanhoudt stop je dus telkens aan het begin van de cycle, juist op het moment dat alles in werking wordt gezet. Het is dus stukken minder effectief dan andere schema’s, zoals het 16:8 dagschema of bijvoorbeeld het vrij strenge 5:2 weekschema met daarin een vastperiode van 48 uur. Daarnaast is er bij het 12:12 schema de kans dat je alsnog te veel calorieën binnenkrijgt, omdat de eetperiode van 12 uur je hierin niet genoeg limiteert. En overeten is natuurlijk precies wat we proberen te voorkomen met intermittent fasting. Een nadeel van 12:12 is dus dat er een aanzienlijke kans is dat je het doel voorbijschiet.

Voorbeeldschema 12:12
8 uur ‘s ochtends: eerste maaltijd van de dag – ontbijt
12 uur ‘s middags: lunch
16 uur ‘s middags: snack
19:30 uur ‘s avonds: diner – laatste maaltijd van de dag
Vastperiode: 20 uur ‘s avonds – 8 uur ‘s ochtends (12 uur)

Intermittent fasting zelf proberen?
Begin vandaag nog en download hier gratis onze instructie ‘Starten Met Intermittent Fasting’ inclusief 12:12 schema.

Delen mag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *