Niet iedereen begint even voorbereid aan intermittent fasting en daarom worden er vaak dezelfde fouten gemaakt. Van niet consequent genoeg zijn tot juist te streng zijn voor jezelf. We zetten deze veelgemaakte fouten bij intermittent fasting even op een rijtje, zodat jij deze in ieder geval niet zal maken!
Niet genoeg eten
Bij (periodiek) vasten denk je al snel aan ondervoeden, maar dit is absoluut niet het uitgangspunt. Eigenlijk is het de bedoeling dat je gewoon hetzelfde blijft eten – mits je een gezond voedingspatroon hebt uiteraard – maar dan in een korter venster. Je eet dus niet meer de hele dag door, maar alleen in een door jouzelf bepaalde periode. Bijvoorbeeld tussen 12 uur ‘s middags en 20 uur ‘s avonds bij een 16:8 schema.
Maar het is natuurlijk wel van belang dat je alle belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zorg dus dat je genoeg en gezond eet tijdens je venster. Zeker als je op gewicht wilt blijven of intermittent fasting toepast voor verminderde ontstekingen, een verlaagde bloeddruk, gezondheidsvoordelen voor je darmen etcetera. Alleen als jouw doel afvallen is, is het verstandig om wat minder calorieën binnen te krijgen. Maar dan nog moet je toekomen aan je dagelijkse inname van vitamines.
Niet consequent zijn
Voor intermittent fasting is enige discipline en doorzettingsvermogen nodig. Het is daarom ook niet voor iedereen weggelegd. Zeker in het begin is het onverstandig om het maar af en toe, of eens in de zoveel dagen toe te passen. Ten eerste zul je dan in veel mindere mate resultaten ervaren, of zelfs helemaal niet. En ten tweede kom je dan nooit in het patroon.
Intermittent fasting is namelijk even wennen voor je lichaam. Het is gewend elke paar uur voeding tot zich te krijgen, dus begrijpt niet meteen wat er gebeurt. Maar onze lichamen hebben een enorm sterk aanpassingsvermogen en begrijpen na een week tot enkele weken wat je nieuwe patroon is. Het hongergevoel zal verdwijnen en het vasten is zodoende veel makkelijker vol te houden. Als je je lichaam echter niet de kans geeft om hieraan te wennen door het slechts sporadisch toe te passen, zul je ook nooit in de juiste flow terechtkomen.
Te streng zijn voor jezelf
Als je eenmaal met intermittent fasting op weg bent en dus wel in die juiste flow zit, is het een gevaar dat je te streng bent voor jezelf. Het is namelijk ook weer niet de bedoeling dat je obsessief met je eetvenster bezig bent. Het is helemaal niet zo erg als je tien minuten of een kwartier na het einde van je venster nog iets nuttigt. Soms gebeurt het per ongeluk. Je mag hier best een beetje flexibel mee omgaan. De ene dag stop je wat later, de andere dag stop je wat eerder.
We hebben het dan natuurlijk over kleine uitschieters, geen overschrijdingen van uren. Want in dit tweede geval ben je niet meer bezig met periodiek vasten. Maar een kwartiertje kan echt niet zoveel kwaad. Als je namelijk té streng bent voor jezelf is het lastiger vol te houden. En dan wordt het niet eten een obsessie in plaats van het eten. Dan ben je van de regen in de drup geraakt.
Verkeerde schema toepassen
Een IF schema is heel persoonlijk en dus voor iedereen verschillend. Wat voor de één werkt, hoeft niet te werken voor de ander. Wat is jouw precieze doel? Ga je voor een dag- of voor een weekschema? Hoe ziet jouw dagelijkse leven eruit? Sport je veel? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden om uit te komen op jouw ideale schema. Bij een verkeerd of te streng schema ligt het gevaar op de loer dat je de handdoek al snel in de ring gooit.
En dan nog is het een kwestie van aftasten. Pas in de praktijk kom je erachter of iets voor jou werkt. Wij raden altijd aan om te beginnen met het 12:12 instapschema en van daaruit op te werken naar een langere vastenperiode. 12 uur eten, 12 uur vasten is voor de meesten erg goed te doen. Maar omdat 12 uur het minimum aantal uren voor resultaten is, is het op de langere termijn het minst effectief. De meeste mensen kiezen uiteindelijk voor het 16:8 dagschema en slaan hierbij het ontbijt over. Maar dit is uiteraard geheel aan jou!
Probeer deze veelgemaakte fouten bij intermittent fasting dus te vermijden! Maar als je dit artikel hebt gelezen ben je jezelf sowieso al goed aan het informeren. Iets wat sommigen nogal eens vergeten voor ze ergens aan beginnen. We hebben er dus alle vertrouwen in dat dit helemaal goedkomt. En dat jij binnenkort ook geniet van de vele gezondheidsvoordelen!
Ben je van plan te starten met intermittent fasting? Ga meteen aan de slag met onze gratis download “starten met intermittent fasting”!