Is Intermittent Fasting Goed Voor Je Darmen?

Intermittent fasting en darmen: het is een combinatie waar veel mensen op zoeken. We schreven eerder al een artikel over de gunstige invloed van intermittent fasting op je darmen. Nu gaan we iets dieper in op de redenen hiervan. Want hoe komt het dat periodiek vasten goed is voor je darmen en hoe helpt intermittent fasting dan precies tegen het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Prikkelbare Darm Syndroom

Eerst even een korte uitleg wat dat eigenlijk precies is. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. Het is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 10 tot 20 procent van de Nederlanders in meer of mindere mate last heeft van PDS. Het overgrote deel hiervan is vrouw. PDS kenmerkt zich met name door problemen met de stoelgang, buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. 

Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Dit zijn spasmen en krampen. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze zenuwen reageren met name op rek of uitzetten van de darmwand. De overgevoeligheid veroorzaakt de typische klachten van PDS. De precieze oorzaken zijn onduidelijk. Wel weet men inmiddels dat het innemen van bepaalde voedingsmiddelen, infecties en stress vaak gepaard gaan met PDS.

Intermittent fasting en PDS

Intermittent fasting is een tool om je eetpatroon te verbeteren, infecties tegen te gaan en stress te verminderen. En laten dit nu precies allemaal klachten van PDS zijn.

Ook al gaat het bij intermittent fasting om wanneer je eet in plaats van wat, toch gaat het hand in hand met het verbeteren van je voedingspatroon. Omdat je eet in een korter tijdsbestek ben je je veel bewuster van wat je allemaal in mond stopt. Deze bewustwording vertaalt zich doorgaans in een gezonder voedingspatroon met meer vezels en minder vetten en suikers, dat vol te houden is op de lange termijn.

Daarnaast helpt IF het lichaam in de strijd tegen chronische infecties. Dit soort infecties zijn geen normale reactie van het immuunsysteem, in tegenstelling tot acute infecties, en kunnen een bedreiging vormen voor je gezondheid. Door te vasten verminder je de afgifte van pro-inflammatoire cellen, de zogenaamde monocyten, in de bloedcirculatie. Bij periodiek vasten gaan deze cellen in de slaapmodus en zullen ze minder ontstekingsgevoelig zijn dan bij voortdurend eten.

Intermittent fasting vermindert ook stress. Je hoeft niet meer de hele dag bezig te zijn met eten. En je hebt zelfs flink wat tijd over. Dit brengt rust. Besef jezelf ook dat wanneer je de hele dag aan het eten bent, dat je darmen ook de hele dag aan het werken zijn. Het verteren van voedsel is ontzettend intensief. In feite kunnen je darmen ook een soort van burn-out krijgen. Bij intermittent fasting ben je juist niet de hele dag bezig met eten en zorg je voor een pauze in de constante spijsvertering. Op de korte termijn zul je hierdoor minder last hebben van het bekende opgeblazen gevoel. En op de langere termijn zal de samenstelling van je darmmicrobioom worden verbeterd.

Intermittent fasting versoepelt verteringsproces

Ook als je geen last hebt van PDS blijven de darmen uitermate gevoelige organen. Vrijwel iedereen heeft eigenlijk weleens darmklachten. Denk aan dat opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, maar ook de redelijk onschuldige knorrende maag. Ondanks deze naam is niet de maag de veroorzaker, maar de darmen zijn hier schuldig aan!

Het mechanisme dat zorgt voor de darmperistaltiek (beweging van je darmen) heet het Migrating Motor Complex (MMC). Deze verzameling van elektrische golven zorgen eigenlijk voor de algehele huishouding van je darmen. Studies hebben al aangetoond dat het niet optimaal werken van je MMC samen kan hangen met bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO). Ryan Warren, een vooraanstaande Amerikaanse voedingsdeskundige, stelt dat vasten hiervoor een mogelijke oplossing is. Door regelmatig te vasten verminder je namelijk overmatige fermentatie, wat een oorzaak is van SIBO. De darminhoud beweegt zich zodoende efficiënter door het maagdarmkanaal.

In gewonemensentaal komt het er op neer dat intermittent fasting een gunstige invloed kan hebben op je darmen. Door te vasten verloopt het verteringsproces soepeler, waardoor darmklachten verminderen. Dit heeft voornamelijk te maken met de aanwezigheid van de bacteriën in je darmen. Daarnaast brengt intermittent fasting rust aan in de normale constante spijsvertering.

Vasttherapie versus medicatie

Een ander onderzoek toont ook aan dat intermittent fasting darmklachten aanzienlijk kan verminderen. 58 mensen met deze klachten deden mee aan het onderzoek. 36 ondergingen een vasttherapie en de overige 22 vormden een controlegroep, waarbij ze een basisbehandeling met medicatie kregen. Na vijftien dagen werd bij zeven van de tien beoordeelde symptomen significante verbetering vastgesteld. De deelnemers gaven aan minder last te hebben van:

  • Buikpijn
  • Opgezette Buik
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Angst
  • Anorexia
  • Depressieve gevoelens

In de controlegroep met de basisbehandeling werd slechts bij drie symptomen verbetering vastgesteld. Zoals altijd moet er nog veel onderzoek gedaan worden. Maar wij volgen al het onderzoek voor je op de voet! Mocht je daarnaast ook gewoon benieuwd zijn naar andere ervaringen, kijk dan ook eens op verschillende forums. Op veel forums (bijv. Reddit) staat het vol met mensen die door intermittent fasting grip hebben gekregen op het Prikkelbare Darm Syndroom. Deze persoonlijke verhalen zijn wel in het Engels geschreven, maar zeker interessant om eens te lezen!

Meer lezen

Ben je nog onbekend met intermittent fasting? Lees dan onze tips voor beginners!

Naast verlichting voor je darmen levert intermittent fasting nog tal van andere gezondheidsvoordelen op.

Delen mag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *